Vakantiewoning Portes du Soleil
Wandelen

Wandelen

De vakantiewoning in Chevenoz staat aan de rand van Portes de Soleil, de hogere Alpen en slechts 20 minuten van het Meer van Genève.  De woning is rustig gelegen, aan het eind van een doodlopende straat, met vrij uitzicht op de bergen. Een ideale uitvalsbasis voor het maken van mooie bergwandelingen. Pittige tochten in het hooggebergte, maar ook lichtere wandelingen in het heuvelland. Lange en korte routes, van een uurtje lopen tot hele dagen sjouwen. Voor elk wat wils!

In de naaste omgeving zijn zo’n 70 wandeltochten beschikbaar. Een enkele route start direct  vanuit ons vakantiehuis. Maar voor het merendeel moet je eerst een stukje met de auto rijden. Geniet na afloop van de wandeling van een goed glas wijn op ons zonneterras en het vakantiegevoel is compleet!

Wandelen in voor- en najaar

Ervaren bergwandelaars weten het al lang: het voor- of najaar is in de Alpen een heerlijke tijd. De temperatuur ideaal om te wandelen. En het is veel rustiger dan in het hoogseizoen. Je hoeft niet in de rij te staan voor een croissantje bij de bakker, je stapt zonder wachten in
de kabelbaan en op het terras van de berghut is het tafeltje met het mooiste uitzicht bijna altijd vrij.

In het voorjaar is het volop genieten van het frisse groen, de bloeiende bloemen, de kwetterende vogels. Hoger in de bergen ligt er meestal nog wat sneeuw. Is dat een bezwaar? Kies dan voor het najaar. In september is de kans op stabiel weer vrij groot: veel zon, weinig regen, aangename temperaturen. Zelfs in oktober, als de bladeren kleuren van groen naar geel, rood oranje en bruin, is het goed vertoeven in de Franse Alpen.

In de heuvels dicht bij huis

Onze woning ligt aan de Grand Route Randonné, een  bekende wandelroute die door heel Frankrijk loopt. Vanuit ons huis zijn korte en lange wandelingen te maken in de wat lagere gedeelten van de Alpen (Pays de Gayot), richting meer van Genève. Bijvoorbeeld rond
Bernex of Saint-Paul en Chamblais, Evian of in de Vallee d’Abondance. Het aanbod bestaat uit ongeveer 30 wandelingen. Goed te doen voor wie over een redelijke conditie beschikt. De folders met kaartjes en (Franse) routebeschrijvingen liggen in onze woning en zijn ook verkrijgbaar bij de VVV. Bovendien zijn de meeste wandelingen goed gemarkeerd met verschillende kleuraanduidingen.

Hoger in de bergen

Richting de hoge Alpen (La Chappelle d’Abondance, Chatel, Avoriaz , Morzine) zijn prachtige wandelingen te maken. Ze zijn gevarieerd qua niveau en lengte en zijn meestal goed aangegeven. Er zijn circa 40 wandelingen in dit gebied uitgezet. De folders van de (in het Frans) beschreven routes liggen in onze woning en zijn natuurlijk ook verkrijgbaar bij de VVV’s.

Het is natuurlijk ook mogelijk om een trektocht te maken waarbij je een of meer nachten in een berghut verblijft.

Goed voorbereid

Wandelen in de bergen is een fantastische bezigheid: je bent lekker actief in beweging, midden in de natuur. Maar bereid je wél goed voor. Want de bergen stellen hogere eisen aan de wandelaar dan het vlakke (Nederlandse) land. In de boekhandel zijn diverse gidsen over bergwandelen te koop. Ook op internet is veel informatie te vinden. Enkele links:

https://www.nkbv.nl/kenniscentrum/document/10+tips+bergwandelen+/168

http://www.tweevoeter.nl/bergwandelen.php

http://www.bergwijzer.nl/reportage/11-tips-voor-veilig-bergwandelen